Chłodnik z buraczków z kwaśną śmietaną,
wędzonym łososiem i koperkiem

Porada: chłodnik zawsze najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 pęczek botwiny z buraczkami
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 600 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • 200 ml kefiru Mlekpol
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ogórek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie umyć, buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, a liście posiekać.
Bulion zagotować i wrzucić do niego siekane buraczki, gotować ok. 15 minut - aż będą miękkie, na ostatnie 3 minuty dodać siekane liście botwinki.
Wywar przestudzić, a następnie dodać do niego siekany w drobną kostkę ogórek, przetarty ząbek czosnku, 1/2 siekanych ziół, sok z cytryny, kefir oraz kwaśną śmietanę. Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Łososia pokroić w paseczki grubości ok. 1 cm. Do miseczek wlewać chłodnik, udekorować plastrami łososia, całość posypać pozostałymi ziołami i serwować.

Mizerio-tzatziki na kwaśnej śmietanie z zielonym ogórkiem, miętą, czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem

Porada: przygotowując to danie, warto zacząć od przetarcia ogórków, zasypania ich solą i zostawienia na min. 30 minut - w tym czasie

Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • 500 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • Garść świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Oliwa
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać jedną łyżeczką soli, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
Po tym czasie ogórki dokładnie wypłukać i odlać wodę. Dodać siekaną miętę, tarty czosnek, oliwę, świeżo mielony pieprz i kwaśną śmietanę.

Przekąska z pieczonych młodych ziemniaków
z kwaśną śmietaną, dymką i chrupiącym boczkiem

Porada: ziemniaki warto najpierw obgotować w osolonej wodzie, potem „zmiażdżyć” ciężkim naczyniem

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 70 g cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata
  • 1 pęczek dymki
  • Olej lub oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki umyć i obgotować w osolonej wodzie ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować boczek - na blaszce wyłożonej papierem rozłożyć na płasko plastry boczku i piec ok. 10 minut - aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie zarumieniony i chrupiący. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, posmarować obficie olejem lub oliwą i zgnieść, używając do tego szklanki lub kubka.
Ziemniaki piec w piekarniku ok. 20 minut - aż będą chrupiące i dobrze zarumienione. Boczek i dymkę posiekać. Na upieczonych ziemniakach kłaść kleks kwaśnej śmietany, a następnie posypać boczkiem, dymką i odrobiną pieprzu.

Lody na bazie kwaśnej śmietany z mango i marakują

Porada: takie lody można zrobić też z innymi owocami - truskawkami, bananami, malinami itp., zachowując proporcje.

Składniki (na 8 porcji):

  • 600 g kostki mango
  • 200 g śmietany kwaśnej Łaciata 18%
  • 300 ml mleka zagęszczonego Łaciate
  • 4 marakuje

Sposób przygotowania:

Mango zblendować na gładkie puree, a następnie dodać kwaśną śmietanę i mleko zagęszczone. Kiedy składniki się dokładnie połączą, dodać miąższ z marakui i przełożyć je do pojemników na lody i mrozić przez minimum 2 godziny.

Panna cotta z kwaśnej śmietany z wanilią, świeżymi owocami i bazylią

Porada: przygotowując panna cottę można użyć agaru zamiast żelatyny - wtedy deser będzie w pełni wegetariański.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka UHT 2% Łaciate
  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Łaciata 18%
  • 1 i pół łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka świeżych, letnich owoców - np. maliny, borówki, truskawki
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • olej

Sposób przygotowania:

Małe miseczki / kokilki (najlepiej sprawdzą się silikonowe, ale można użyć innych) posmarować dokładnie bezzapachowym olejem. Żelatynę zalać zimną wodą, mleko wlać do rondelka razem z ziarnami wanilii i delikatnie podgrzać, dodać żelatynę i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i powoli dodawać kwaśną śmietanę i sól. Przelać do dzbanka i wypełniać płynem kokilki. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, a w tym czasie przygotować salsę owocową. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Bazylię drobno posiekać, wymieszać w owocami. Salsę serwować z panna cottą.

Zapiekane nektarynki pod kremem z kwaśnej śmietany

Porada: deser można jeść na ciepło i na zimno, można go też ponownie odgrzać w piekarniku.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru drobnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g masła extra Łaciate
  • 500 g świeżych nektarynek lub brzoskwiń - przeciętych na pół, bez pestek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 dodatkowa łyżka drobnego cukru
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 400 g kwaśnej śmietany Łaciata 12%
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do dużej miski wrzucić mąkę, cukier, masło, sól i proszek do pieczenia, ugniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Formę o wielkości 30x20 cm wyłożyć dokładnie ciastem, nakłuć je widelcem i schować do lodówki na minimum 30 minut. Brzoskwinie lub nektarynki wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na kruchy spód i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować krem ze śmietany - wymieszać ją w misce z żółtkami i cukrem. Wyłożyć na brzoskwinie lub nektarynki i piec przez kolejne 30-35 minut.

Strogonoff grzybowy

Porada: danie doprawiamy solą i pieprzem po dodaniu śmietany - śmietana wydobywa smak potraw.

Składniki:

  • 200 g kwaśniej śmietany 10% Łaciata
  • 700 g grzybów - im więcej różnych, tym lepiej - pieczarki,
    borowiki, kurki, boczniaki
  • 2 białe cebule siekane w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 gałązki świeżego rozmatynu
  • 1 pęczek świezej natki piertuszki
  • do podania:
    Ryż / ziemniaki / puree

Sposób przygotowania:

Grzyby pokroić w 1cm paski, małe grzyby zostawić w całości.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i kiedy będzie już naprawdę ciepła - wrzucić grzyby.
Smażyć, aż będą dobrze przyrumienione, złoto-brązowe. Zmniejszyć ogień i dodać siekaną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie i delikatnie się przyrumieni, a następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gałązki rozmarynu.
Zalać bulionem i zredukować bulion o połowę. Na koniec zdjąć z ognia, dodać kwaśną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać obficie posypane siekaną natką pietruszki.

Pierogi grzybowe z kaszą pęczak, podane z kwaśną śmietaną

Porada: przygotowując pierogi, warto farsz doprawić „za bardzo” - kiedy zamkniemy go w cieście,

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 250 g kaszy pęczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ciasta na pierogi - w misce mieszamy mąkę z wrzątkiem, olejem i solą, dokładnie ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, borowiki drobno siekamy. Na oliwie smażymy borowiki, aż wyparuje woda, a grzyby będą złocisto-brązowe. Zmniejszamy ogień i dodajemy siekaną cebulę, a po kolejnych kilku minutach dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie mieszamy z kaszą pęczak, siekaną natką pietruszki. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem - powinny być lekko przesolone. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie - można je później też podsmażyć na patelni. Podajemy z dużą ilością kwaśnej śmietany.

Tarta z kurkami z kremem z kwaśnej śmietany

Porada: ciasto kruche przed pieczeniem nakłuwamy widelcem w wielu miejscach - dzięki temu

Składniki:

  • 1 płat gotowego kruchego ciasta
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 20 g masła extra Łaciate
  • Sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12% Łaciata
  • 2 jajka
  • 30 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy cebulę, a po kilku minutach dodajemy czosnek. Przekładamy do miseczki, a na patelnię dodajemy pozostałą część masła, na którym smażymy kurki - do zarumienienia. Kurki przekładamy do miseczki z cebulą i czosnkiem, studzimy. Dno formy wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w zamrażalniku przez 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą i pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 7 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem, gałką i 2/3 szczypiorku. Na upieczony kruchy spód przekładamy kurki, cebulę i czosnek, a następnie całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez ok. 25 minut - powinna być ładnie zarumieniona. Serwujemy z pozostałym szczypiorkiem.

Łaciate